най-големият кредитен консултант в България

Задава ли се нов крах на пазара на имоти?

03.07.2018г.

Задава ли се нов „балон“ на имотния пазар коментираха Тихомир Тошев, кредитен консултант и Георги Янков, брокер в студиото на сутрешния блок на БНТ.

„Има много горещ пазар на имотите, гледали сме такъв пазар в периода 2005 – 2008 година“, обясни Тошев. „Имаме изключително активен пазар на имотите, ниски лихви по жилищните кредити и наистина много теглене на ипотечни кредити“, коментира Тихомир Тошев. Той подчерта, че най-големият риск в случая са хора, които не са готови за подобни сделки. „Рисковете – да надценим възможностите си, да излезем на пазара, да купим нещо над възможностите си, обикновено втората, третата година, дори да няма криза, ако сме надценили възможностите си, започваме да изпитваме затруднение по обслужване на кредита и от там започват проблемите“, каза той. В много от случаите затрудненията и рисковете при ипотечните кредити са хората, които нямат нужната сума за първоначално самоучастие, коментира и брокерът Георги Янков. „Истината е една – ако не сме успели да бъдем финансово дисциплинирани, за да заделим определен процент за самоучастие, как бихме могли да покриваме ежемесечно този разход“, каза Янков. Според кредитният консултант Тихомир Тошев средно трябва да имаме поне 15% самоучастие. Двамата обясниха, че най-вероятно пазарът сам ще се регулира, има първи сигнали за започване на успокояване на цените, но – от друга страна – лихвите по кредити остават ниски, което пък ще генерира още интерес от страна на хората за покупка на жилище.

Източник Blitz.bg

Вижте още:

За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България? Има ли ръст в пазара с луксозни имоти? Проработиха ли ограниченията пред фирмите за бързи кредити?