най-големият кредитен консултант в България

Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми

untitled2untitled2untitled2_1_~1 25.06.2017г.

Намаляващите лихви по кредитите правят предоговарянето на ипотечните заеми все по-изгодно. Колко можем да спестим, ако се споразумеем за нови условия с банките?

     Последните данни на централната банка сочат, че средните лихви по ипотечните заеми в страната са малко над 4%. За сравнение преди 7 години заемите са били значително по-скъпи, съобщава bTV. Колко можем да спестим, ако например сме взели кредит от 90 хиляди лева за покупка на имот и сме се договорили с банката да го изплащаме 20 години? При тези условия заем взет през 2010 г. ни ангажира с месечна вноска от 772 лв., а ако го предоговорим при средните лихви за пазара в момента, това означава вноска от 548 лв. На практика това означава, че всеки месец ще пестим по 174 лв.

     Семейството на Силвия Тодорова купува апартамент със заем. Взимат 55 хиляди евро за 3-стаен апартамент в София, които трябва да върнат за 20 години. На фона на намаляващите лихви решават да предоговорят кредита. „Близо 15-16 хиляди лева ще бъде цялата сума, която ще спестим от предоговарянето”, изчислява Силвия. Според нея процедурата по договаряне на новите лихви не е тромава. „Около 2 седмици ни отне, като трябваше да се плати и такса при предоговарянето”, казва Силвия. Средно банките искат между 100 и 500 лв. такса, за да предоговорят старите заеми. Ако обаче сменяме банката, разходите по рефинансирането средно за страната варират между 850 и 1500 лева. Кредити „В новата банка ще трябва да платят нова ипотека, ще трябва да платят всички документи наново, ще трябва да платят заличаването на старата ипотека, оценка за новата банка и тук разходите нарастват”, обясни Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

     Анализаторите на пазара отчитат, че някои банки предлагат доста изгодни заеми с лихви под 4%, но имат условия за по-къс срок на изплащане и изискване за минимална сума на кредита. „Това е доста сериозно ограничение, защото минималният размер на кредита съобразно максималния срок, за който може да бъде взет, формира една месечна вноска, която далеч не всеки може да си позволи”, коментира Иван Стойков – финансов анализатор от „Моите пари”. Затова, когато един заем изглежда твърде изгоден, трябва да се провери внимателно какви са условията, при които банката го отпуска. Според кредитните консултанти и 1% промяна в размера на лихвата може доведе до значително поевтиняване на заема.

Източник Blitz.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите