най-големият кредитен консултант в България

Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира

04.11.2016г.

Задължителна застраховка „Професионална отговорност“ ще струва до 6000 лв. годишно

Кредитни консултанти приветстваха промените в Наредба 19 на БНБ, според която всички кредитни посредници ще трябва да се регистрират в централната банка, ако искат да упражняват дейността си.

“Най-после този сегмент от професията ще се регулира, като по този начин ще предоставяме на клиентите си по-качествена услуга. Промените са изцяло в защита на потребителите, защото до момента те лесно ставаха жертва на некоректни посредници, които не познават добре пазара и ги подтикваха да взимат погрешни решения”. Това обясни за Investor.bg Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър.

Според него таксата за регистрация, определена от БНБ, в размер на 3000 лв., не е висока и би отстранила от пазара недобросъвестни физически или юридически лица, които събират нерегламентирани средства от своите клиенти. По думите му регулацията, която се постига с наредбата, ще доведе до по-добро качество на услугите на кредитните посредници и ще даде гаранции, че клиентите ще спестят време и пари, ако се обърнат към такъв специалист.

С новия норматив се въвежда и задължителна застраховка  „Професионална отговорност“. По думите на Тошев това би струвало на посредниците между 4 хил. и 6 хил. лв. годишно, докато таксата за регистрация ще се заплаща еднократно. Той добави още, че броят на регистрираните физически и юридически лица през следващите години ще достигне 1000.

Източник Investor.BG

Вижте още:

Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 година? Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална Имотният пазар през 2019г.!!! Имотният пазар през 2018г.!!! Какво се помени през последните години на кредитния пазар у нас? Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България? Кредитният пазар през лятото на 2017г.!!! Прогноза на Кредит Център за лято 2017 година Прогноза на Кредит Център за 2017 година Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.? Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г. Кредитният пазар през лятото на 2015 година! Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!! Годишен анализ на Кредит Център за 2014г. Прогноза на Кредит Център за пазара на ипотечни заеми през предстоящата 2015 година Анализ на кредитния пазар за месец октомври 2014 година Месечен анализ на кредитния пазар за месец септември 2014

Пресцентър: