най-големият кредитен консултант в България

Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ?

3122.08.2016г. 

В момента лихвите по ипотечните заеми се движат в рамките на 4.5 – 5.25%, но в есенните оферти можем да станем свидетели на първото предложение за лихва под 4%.

Това прогнозира експертът Тихомир Тошев, управител на Кредит Център, цитиран от в. “Сега”. “Не е изключено някоя от банките да предложи фиксирана лихва от 3.95% за първите години от своето есенно предложение”, смята Тошев.

Разбира се, трябва да се има предвид, че подобни зарибяващи условия обикновено важат само за първите година-две, след което лихвата се качва.

Дръзката прогноза на Тошев идва на фона на трайно поевтиняване на заемите – и в ЕС, и в България. Тя кореспондира и с очакванията на финансисти банките у нас да започнат да кредитират по-смело, след като всички те успешно преминаха стрес тестовете. Състезанието за привличане на нови клиенти вероятно ще дърпа надолу лихвите.

След като няма да се занимават с документи около стрес тестовете, банките ще обслужват и по-бързо клиентите си, коментира председателят на банковата асоциация у нас Петър Андронов.

Данните на БНБ също подсказват, че има известно оживление в кредитирането, и то още преди приключването на “изпитите” за банките. Отпуснатите заеми за фирми и граждани са се увеличили, макар и плахо – с 1.1% през второто тримесечие на годината спрямо първото, и вече са общо 48.68 млрд. лв.

Кредитите за домакинствата са на стойност 18.18 млрд. лв., а фирмените са 30.5 млрд. лв.

Особено забележимо расте банковото финансиране за строителството. Новоотпуснатите заеми за бранша са се увеличили с 4% спрямо предното тримесечие.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите