най-големият кредитен консултант в България

Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.?

26.04.2016г.

Ипотечният пазар следва ръстовете на имотния

Хората са готови на компромис с бюджета си, ако са намерили подходящо жилище, но при премерен риск, според експерт

Няколко години след кризата посредниците на пазара на имоти се надпреварваха с прогнози дали е дошъл “моментът за апартамента”, още докато цените не бяха намерили дъното. Покупка на собствено жилище или наем е вечна дилема за българина, традиционно верен на традицията да притежава жилището, в което живее.

Дилемата обикновено се решава в полза на покупката. През последните няколко години обаче, поне в големите градове, обикновено при решаването на уравнението се стигаше до решение за наемане на имот. Лихвите все още поддържаха нива, при които покупката не изглеждаше особено изгоден вариант, особено при по-малко самоучастие на купувачите.

През последните година-две обаче покупката като че ли се очертава като по-изгоден избор. При достатъчно високо самоучастие (поне 30% и повече) вноската по ипотечен кредит може да падне и под разходите за наем, поне да се изравни с него или да е с около 100 лева по-висока. Поне според експертите на пазара на имоти се очаква лихвените нива да продължат плавно да се понижават, което със сигурност е един от факторите, тласкащи напред и пазара на имоти, и ипотечния пазар, макар и с уговорката, че това може да се промени в бъдеще заради плаващите лихвени проценти.

В подкрепа на тази теза първото тримесечие е било изключително активно за пазара на фона и на банковата политика, която също не е типична за този период от годината, коментират от консултантската компания “КредитЦентър”. Всеки момент се очаква да излязат и данните на Агенцията по вписванията, които също ще покажат темповете на ръст на ипотечния пазар, макар и без разграничение между новото ипотечно кредитиране и рефинансиранията.

Фактори в подкрепа на ипотечния пазар

Три са факторите, които в момента подкрепят активността на ипотечния пазар в България, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на “КредитЦентър” Тихомир Тошев.

Първият е оживлението на пазара на имоти, което започна след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това оживление продължава и заради спада на лихвите по кредити и депозити, условията на банките за кредитиране и все по-голямата охота, с която отпускат кредити, посочи Тошев. Третият фактор е активизирането на новото строителство, за което има силно търсене на пазара.

Що се отнася до политиката на банките, през първото тримесечие на годината те са подобрили промоционалните си условия в сравнение с края на миналата година, което не е типично, обясни Тошев. В момента лихвите по предлаганите от банките ипотечни кредити варират от 4,25 до 5,25%.

Експертът допълва, че банките повишават и дела на допустимото финансиране на сделката. В някои случаи то достига и 90 на сто от стойността на жилището, макар че масово финансирането е до 85% от цената на сделката.

Купувачи и цени

Тошев очерта три типа купувачи, активни на пазара в момента. Според него основната група са хората, които искат да повишат стандарта си на живот и да придобият по-голямо жилище на по-добра локация. Още по темата Възстановяването на строителния сектор в България се ускорява Лихвите по ипотечните кредити ще останат стабилни и с новия закон

Втората група са купувачите на първи собствен дом, а третата – купувачите с цел инвестиция. Последните по-рядко теглят кредит за сделката, но на някои не им достига сума от порядъка на 10 хил. евро до 30 хил. евро. В повечето случаи, ако допълват собствените си средства със заем, той е такъв, че около 40-50% от бъдещия наем да покрива вноската, обясни той.

Средният размер на изтеглените в София ипотечни кредити през първото тримесечие достига 100 хил. лева за София и около 82 хил. лева за страната. Ръстът спрямо същия период на миналата година е от порядъка на 5-10 на сто за различните населени места.

Определящ за увеличаването на средния размер на ипотечните кредити е ръстът на цените на жилищата, коментира Тихомир Тошев. Хората вече са готови на компромис с бюджета си, ако намерят подходящо жилище, но при премерен риск, заключи той.

Източник Investor.BG

Вижте още:

Тихомир Тошев: Април е рекордьор в историята по новоотпуснати ипотечни кредити Какви ще са лихвите по кредитите през 2021 година? Тихомир Тошев: Очакваме 15 % ръст на ипотечните кредити до края на годината Т. Тошев: Вероятността от промяна на валутния курс заради ERM II е минимална Имотният пазар през 2019г.!!! Имотният пазар през 2018г.!!! Какво се помени през последните години на кредитния пазар у нас? Какъв беше кредитния пазар през 2017г. в България? Кредитният пазар през лятото на 2017г.!!! Прогноза на Кредит Център за лято 2017 година Прогноза на Кредит Център за 2017 година Тихомир Тошев: Най-после професията на кредитните посредници ще се регламентира Как се движи ипотечния пазар през първото тримесечие на 2016г.? Кредитният пазар в края на 2015г. и очакванията за 2016г. Кредитният пазар през лятото на 2015 година! Кредитния пазар през пролетта на 2015г.!!! Годишен анализ на Кредит Център за 2014г. Прогноза на Кредит Център за пазара на ипотечни заеми през предстоящата 2015 година Анализ на кредитния пазар за месец октомври 2014 година Месечен анализ на кредитния пазар за месец септември 2014

Пресцентър: