най-големият кредитен консултант в България

Има ли ръст в пазара с луксозни имоти?

3203.05.2016г.

Брокери на луксозни имоти отчитат съживяване и ръст от 10% на сделките с луксозни имоти, най-вече в София. Тези имоти са съвсем малка част от пазара като цяло – около 1%, пресмятат от бранша, цитирани от bTV.

Това разбира се, не е изненада. Изчисленията показват, че един живот в България не е достатъчен за такъв апартамент. Ако приемем, че човек получава средна заплата от 937 лева, каквато отчита статистиката, и цялата сума отива за подобен имот – ще са необходими 174 години, за да плати 1 милион евро.

500 квадрата лукс – така изглежда един от апартаментите за 1 млн. евро в София.

„Направен е по изключителен дизайнерски проект, с италиански, луксозни мебели. Най-специфичното е уникалната 360 градусова гледка и особено към Витоша. Тук имаме комбинация на това, че притежаваш свой собствен дом, но с услугите на 5-звезден хотел”, обяснява Илонка Стоянова от брокерска компания за луксозни имоти.

Собствениците на подобен апартамент разполагат с фитнес, ресторант и лоби бар в същата сграда.

Подобни имоти се предлагат най-вече в София, Варна и Пловдив.

„Не са много хората, които са готови да вложат такава сума в жилищен имот. Нашите клиенти са основно семейства. Това са хора, които има собствен бизнес или работят като мениджъри в големи международни компании, съответно разполагат с висок доход”, каза Весела Илиева от брокерска компания за луксозни имоти.

А дори и да искат – малко хора могат да си позволят такъв имот. Изчисленията показват, че, ако двама души дават по 937 лева на месец – ще са им необходими 87 години, за да платят апартамент за един милион евро. А за един човек периодът е два пъти по-дълъг.

„Тоест, един живот няма да ни стигне и два няма да ни стигнат, три живота биха ни стигнали да си позволим при средните доходи в България да живеем в апартамент за 1 млн. евро”, изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

Ако човек реши да изплаща подобен имот със заем, месечната вноска ще е близо 10 000 лева. А брокерите отчитат, че макар и не масов, интересът към подобни имоти има постоянен характер, дори в години с криза.

Най-често обаче се теглят ипотечни заеми от 84 000 лева при оскъпяване около 5%. Така в продължение на 20 години изплащаме дом с по около 570 лева на месец, изчисляват консултанти.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите