най-големият кредитен консултант в България

Експерт прогнозира силен спад на лихвите по ипотеки

003

11.09.2015г.

Рекорден спад на лихвите по ипотечните кредити през октомври прогнозира пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него годишният процент на разходите, който практически представлява цената на заема заедно с допълнителните такси, може да достигне до 6%.

Фиксираните лихви по ипотечните кредити за период от 1 до 3 години ще бъдат сред ключовите оферти на пазара, смята Тошев. Около една четвърт от новите ипотеки се отпускат именно в такъв формат.

Като цяло, независимо дали са фиксирани, или не, лихвите ще продължат спада си.

“Все по-често виждаме оферти, в които лихвите започват с 4 отпред, а масово в момента се движат между 5 и 6%. Аз лично очаквам, че промоционалните оферти на банките в края на годината ще са с лихви между 4,75% и 5,5%, което значи, че ГПР на такива кредити ще се движи в рамките на 5,25 до 6%”, обясни експертът.

Той прогнозира, че голяма част от банките ще премахнат таксите за разглеждане на документи и ще включат задължителната застраховка “имущество” във вноската.

“Най-често годишно премията по застраховка “имот” се движи между 80 и 150 лева. Новите оферти на пазара са поредната добра възможност да предоговорим ипотеката си или да я рефинансираме през друга банка”, каза Тошев.

Неговият съвет е всяка година хората да преглеждат ипотечния си кредит – каква лихва плащат по него, да гледат какви са предложенията за нови клиенти и, ако виждат, че разликата започва да надхвърля 1-процентен пункт, да се опитват да предоговорят или, ако се наложи, да рефинансират кредита си.

Рефинансирането може да стане без наказателна такса. Ако изберем кредит от друга банка обаче, вероятно ще се наложи да преместим сметката, по която получаваме заплатата си в нея и да платим нотариални разходи, съветва Тошев.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите