най-големият кредитен консултант в България

Как ще се движат лихвите по ипотеки през 2015г.?

00312.05.2015г.

Ипотечният пазар през тази година ще ни изненада с намаление на лихвите на два пъти през годината.

Експерт прогнозира 4.75% лихви по ипотеки за 2015 г.

Това прогнозира пред журналисти Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти, цитиран от БТА.

Тошев бе сред участниците във форума “Шумът на парите”. Той посочи, че вече е имало едно съществено намаление на лихвите по ипотечните кредити през февруари, март и април и в началото на есента ще има още едно намаление.

“Очаквам, че в края на тази година ще завършим с лихви по ипотечното кредитиране, близки до средноевропейските”, каза Тошев.

Той прогнозира, че в края на годината нивата на лихвите по ипотеки ще са между 4,75 и 5,75 процента.

Фиксираните лихвени проценти няма да са най-предпочитаните на пазара, но ще продължават да имат своите клиенти, коментира Тошев. Според него около 30 на сто от клиентите се насочват към този вид продукт, който е на малко по-висока цена, но пък дава сигурност, че за определен период лихвата по кредита няма да се променя.

В началото на тази година интересът към тристайни апартаменти в големите градове е взел превес над доскоро най-търсените двустайни жилища, коментира кредитният консултант. Причината според Тошев е, че българите са започнали да повишават стандарта си и да се стремят към по-големи и по-хубави жилища.

Тенденцията е обаче да не се задлъжнява прекомерно при закупуването на имот, отбеляза той. Купувачите на жилища в момента обикновено добре преценяват възможностите си, доходите си и кредитите, които се теглят сега за покупка на жилища са добре обмислени и няма да се превърнат в необслужвани, смята Тошев.

Експертът прогнозира, че през тази година за пръв път от шест години насам, ще се забележи раздвижване и при потребителското кредитиране. Виждаме, че хората вече са по-спокойни, а и данните за повишение на възнагражденията в реалния бизнес показват дават основание да очакваме, че ще нарасне интереса към потребителското кредитиране, добави Тошев.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България? Има ли ръст в пазара с луксозни имоти? Проработиха ли ограниченията пред фирмите за бързи кредити? Какво е отношението на българите към взаимните фондове? Как се движи пазарът на ипотечното кредитиране? Къде да спестяват българите? Експерт прогнозира силен спад на лихвите по ипотеки Увеличил ли се е или е намалял процента на българите изтеглили ипотечен кредит през месец юли?