най-големият кредитен консултант в България

Повишават ли се или намаляват лихвите по депозитите в България?

123  24.03.2015г.

Лихвите по депозитите у нас са паднали до рекордно ниски нива през февруари.

Средната доходност по тримесечните влогове вече е под 0.9% на годишна база.

Само за година индексът на лихвените нива по влоговете се е свил с около 65%, сочи анализ, цитиран от в. “Сега”.

Точно преди година – през февруари 2014 г., печалбата и по левовите, и по евровите влогове е била над 2.30%. През февруари средната доходност от депозитите в евро е паднала до 0.8%, докато през януари е била 0.97%. Индексът по левовите влогове през миналия месец е 0.88 % при 1% през януари.

Според анализа 11 от банките у нас са свалили допълнително лихвите по влоговете си през февруари. Тенденцията на спадане на доходите от депозити започна от 2009 г., но се засили особено в последните месеци след фалита на КТБ. Очаква се това да бъде потвърдено и от лихвената статистика на БНБ, която ще бъде публикувана в четвъртък.

“За по-краткосрочните депозити – за 1 и 3 месеца, лихвените нива са под 1 и около 1%”, каза изпълнителният директор на “Кредит Център” Тихомир Тошев. Някои от малките банки у нас предлагат и по-високи лихви, когато имат нужда от повече средства за кредитната си дейност, но това е рядкост.

Според информационния бюлетин на БНБ тенденцията лихвите да падат под 1% се засилва от края на миналата година. През декември 4 банки у нас са предлагали влогове с лихва до 1%. Година по-рано само една банка е имала подобни условия. В същото време в края на 2013 г. 14 банки са предлагали продукти с лихви над 4%, докато в края на миналата година е имало само една такава банка.

Прогнозите на БНБ са през тази година лихвите да продължават да падат. Въпреки почти нулевата доходност от влоговете обаче спестяванията продължават да растат. В края на януари в банковата система са били депозирани 58.95 млрд. лв. Слабото кредитиране и увеличаването на спестяванията са основна причина за ниските лихви, смятат експерти.

Според Тихомир Тошев банковата система е твърде ликвидна, а от 5 години кредитирането е в застой. “Факт е, че в последните 6 месеца спадът на лихвите беше по-съществен и той започна още преди изплащането на гарантираните депозити в КТБ”, коментира пред “Сега” Тошев.

Друга причина според анализаторите е, че трезорите вече не се конкурират с високите лихви на КТБ. “Вече я няма КТБ, няма конкуренция от високи лихви и банките свалят нивата”, коментира финансистът Десислава Николова.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите