най-големият кредитен консултант в България

Наказателните лихви при нови и стари кредити

Старите и новите договори за кредити ще могат да бъдат изплащани предварително, без наказателни лихви, 1 г. след плащане по кредита. Отпадат някои от таксите.

Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за потребителския кредит.

Предложението законът да действа и за старите кредити бе внесено от група депутати от БСП и получи одобрението на парламентарното мнозинство.

“Сключените договори ще остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения, без да бъдат облагани с допълнителни такси или неустойки”, обясни Янаки Стоилов.

По думите му стабилността на банковата система ще се запази.

“Едновременно с това допълнително може да бъде раздвижен кредитният пазар, защото някои могат да погасят сегашните си задължения и да сключат нови договори”, посочи депутатът.

Според него като следствие от промените е възможно да се намалят печалбите на банките, но те няма да загубят средствата, които им се полагат.

С новоприетите текстове няма да има таван на лихвите по старите договори, както и остават всички задължения за такси по тях.

Бързите кредити

Ще бъде разширен обхватът на Закона за потребителския кредит – вече и банките ще могат да отпускат кредити под 400 лева. По отношение на този тип кредити няма да се прилага правото на отказ от кредита, тъй като наличието на това право би обезсмислило и ограничило краткосрочните кредити.

По-малко такси

Със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, а именно – такси и комисиони за действия, одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.

Кредиторът не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие.

Въвежда се изискване видът, размерът и действието, за което се събират таксите и комисионите, да се описват ясно и точно в договора за кредит.

“Това е поредното изпълнено обещание, с което показахме, че ако поставим от едната страна интересите на хората, а от другата интересите на финансовите институции, ние категорично застанахме на страната на първите”, коментира депутатът от левицата Жельо Бойчев.

Източник Dir.bg

 

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите