най-големият кредитен консултант в България

Промени в проектозакона за потребителския кредит

В проектозакона за потребителския кредит има съществени промени. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на „Кредит център” Тихомир Тошев.

Той обясни, че има малко бързане от страна на законодателите да направят тези промени, защото променят Закона за потребителския кредит като включват в него ограничения по ипотечния кредит. „Само преди няколко месеца, мина евродирективата за ипотечното кредитиране и тя вече е гласувана от Европейския парламент и трябва да влезе в сила в следващите две години и да се адаптира в законодателствата на страните-членки. Там има заложени доста повече промени, доста повече защити на потребителите. Някои от тях са и тези промени, които правят в Закона за потребителския кредит нашите законотворци”, заяви Тошев. Една от промените е премахване на таксата за предсрочно погасяване, като ограничаването й да не е повече от 1%, ако погасяването стане в рамките на първата година след изтегляне на кредита. „Евродирективата казва, че може да има такава такса, но тя трябва да покрива само косвените разходи на финансовата институция по предсрочното погасяване, което е близко. При нас по някакъв начин е решено, че тези разходи ще са само първата година и ще са не само повече от 1%”, каза Тошев. Той определи тази промяна, като положителна, тъй като ще даде повече гъвкавост на потребителите на ипотечни кредити, когато техните условия по кредита не са достатъчно добри, лесно да сменят банката и да рефинансират кредита си в друга банка.
Лошата новина в случая е, че тази, както и другите промени в Закона за потребителския кредит, ще важат само за новоизтеглените кредити, оттук нататък след приемането и обнародването на закона.

Източник  Информационна агенция “Фокус”

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите