най-големият кредитен консултант в България

Кога ще влязат в сила законодателните промени за банковите кредити?

Законодателните промени за банковите кредити ще са в основата на бъдещите банкови ипотечни и потребителски заеми.

Според Кредит Център много хора, които имат намерения да изтеглят заем за покупка на жилище питат кога ще влязат в сила готвените законодателни промени и как точно ще се отразят на офертите им за кредит. Те се интересуват дали ще поскъпнат ли кредитите, ще отпаднат ли таксите, за кои кредити ще важат промените.

От Кредит Център посочват, че опасенията, че лихвите по кредитите ще скочат, няма да се сбъднат. По-вероятно е да се появят нови продукти, които ще отговарят на определени точки от европейската директива за ипотечните кредити.

Общо 87% от всички изтеглени ипотечни кредити през януари са били в левове. Това сочи статистиката на кредитния консултант.

Средният размер на взетите жилищни заеми в страната е 36 372 евро, което е сравнително добър показател за традиционно пасивния първи месец от годината.

В София изтеглените кредити са били средно 44 350 евро. Най-нисък е този показател в Пловдив – под 20 000 евро.

Най-активни продължават да са кредитополучателите на възраст между 26 и 35 години. На тях се падат над 52% от взетите ипотечни заеми през януари, сочи още статистиката. Хората между 36 и 45 години заемат дял от 30% от всички потребители. Най-младите – тези между 18 и 25 г., представляват 8.6% от клиентите, като приблизително сходен е делът на най-възрастните – над 45-годишна възраст.

Най-често срещаният срок за погасяване на кредита остава този между 16 и 20 години. 42% от хората избират него.

Около 30% от потребителите избират да финансират с кредит между 70 и 80% от стойността на покупката си. Други 28% решават да покрият между 60 и 70% от цената с външно финансиране. С кредит от 90 до 100% от стойността покупката си ще покрият около 3% от потребителите през януари.

Източник Dir.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите