най-големият кредитен консултант в България

Екперти: Абсурд е опрощаване на лоши кредити

Няма практика лошите кредити да се опрощават от банките, но има различни варианти, с които може да се помогне на задлъжнели граждани, заявиха пред БНТ кредитните консултанти Тихомир Тошев и Деян Василев.

Експертите коментираха идеята на БСП за защита на кредитополучатели, които не могат да изплащат заема си за единствено жилище.

Що се отнася до намесата на държавата в банковите дела, експертите бяха категорични, че тук с тава въпрос само за законодателни инициативи. Банките не опрощават лоши кредити. Общо взето, когато се сключва един договор за кредит, клиентът се съгласява да вземе една сума пари и да я върне при определени условия, категорични са експетите.

Според тях, когато дадения потребител има проблем с плащането на вноските си, банковите институции имат доста гъвкави начини да му помогнат в тази посока. Има много варианти – гратисни периоди и периоди с намалени плащания на вноските, варианти да пропуснете няколко вноски. Но клиентът предварително трябва да заяви това и да каже какво е затруднението му, за да се намери най-добрият вариант в ситуацията, обясни Тихомир Тошев.

Има хора обаче, които са изпаднали в тотална невъзможност да изплащат кредитите си. Тях Тошев посъветва да работят с финансовата институция и да продадат по възможност жилището си преди да се стигне до варианта то да бъде дадено на съдия изпълнител. След това погасят дълговете си, като по този начин останат с чиста кредитна история. Така след време, когато отново стабилизират финансите си, такива хора ще могат отново да вземат заем, за да си купят жилище, заяви Тихомир Тошев. В противен случай, ако се стигне до съдия изпълнител, жилището може да бъде продадено на много по-ниска цена от нормалната и дългът към банката отново да не бъде покрит.

По думите му е неприемливо политиците да се заиграват с твърдения, че 18 000 души ще останат без домове по Коледа. Деян Василев заяви, че е леко завишена бройката от 35 000 лоши кредити. “Политиците трябва да пипат стратегически, а не да се гасят пожари. Има закони, които уреждат много добре нещата като Закона за личния фалит. С лесно финтиране може да се получи банкова гаранция, ако един човек иска да получи кредит, за да закупи жилище”, каза той.

„Има смисъл в това чрез законодателни промени да се помогне на тези хора, които са с изтеглени кредити и не могат да ги плащат, предвид на големия брой необслужвани кредити в момента, като ипотечните кредити в момента са около 23 процента от тях”, заяви Василев.

Източник Dir.bg

Вижте още:

С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България?