най-големият кредитен консултант в България

Лихвата по ипотеките пада под 6%

Лихвите по потребителските и по ипотечните кредити ще се понижат значително до края на 2013 г.

Лихвите по потребителските и по ипотечните кредити ще се понижат значително до края на 2013 г., прогнозира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център пред „Монитор”. Така лихвата по потребителските заеми ще падне до 10%, а при ипотеките ще се свие между 5,75% и 6,5%.

„През последните 3 години лихвите по заемите вървят надолу и тази тенденция най-вероятно ще се запази”, коментира Тошев. По думите му има няколко основни фактора, които влияят на цената на кредитите. Лихвите по депозитите падат, а това обикновено води и до намаление на лихвите по заемите. Друга причина за поевтиняването е, че кредитният пазар остава свит.

Има малко клиенти с много изисквания по отношение на цената на заемите, обясни Тошев. Стабилизирането на еврозоната и липсата на паника на международните пазари също ще допринесе за спад на лихвите. Очаква се тези фактори да продължат да действат и занапред. Така за 3-4 години лихвите в България ще се доближат до средноевропейските нива, коментира Тошев.

Данни на Българската народна банка (БНБ) показват, че на годишна база потребителските кредити поевтиняват, но на месечна има леко поскъпване. 12,08% е средната лихва по тези кредити за нови клиенти в левове към края на декември 2012 г. Това е с 0,28% по-малко спрямо същия период на 2011 г. В сравнение с ноември миналата година обаче

лихвата по потребителските кредити в левове се покачва с 0,79%

Лихвата по потребителските кредити за нови клиенти в евро е значително по-ниска. Към края на декември тя е средно 9,29%.Това означава, че на годишна база има спад от 0,45 на сто. Спрямо ноември 2012 г. лихвата по тези заеми се повишава символично с 0,01 на сто.

От статистиката на централната ни банка става ясно още, че средната лихва по жилищните заеми за нови клиенти в левове е 7,04% към края на декември 2012 г. Това е с 1,06 на сто по-малко спрямо същия период на 2011 г. В сравнение с ноември миналата година лихвата по ипотеките в левове се свива едва с 0,08%.

Лихвата по жилищните кредити за нови клиенти в евро е малко по-висока и достига 7,42%. Все пак това е с 0,59 на сто по-малко в сравнение с края на 2011 г. На месечна база има лек ръст от 0,02 на сто. Лихвите по потребителските и ипотечните кредити за стари клиенти също леко се подобряват, съобщават от БНБ.

Според Тихомир Тошев през тази година банките ще продължат да подобряват условията по кредитите не само чрез лихвите, но и като освободят клиентите от определени такси или ги намалят. Тази политика би трябвало да доведе до ръст на потребителското и на ипотечното кредитиране между 3% и 5%. В момента хората са по-склонни да спестяват и рядко решават да изтеглят заем.

Според данни на БНБ към края на декември отпуснатите потребителски кредити са в размер на 7,3 млрд. лв. Това е с 2,3% по-малко спрямо декември 2011 г. Раздадените от банките жилищни кредити към края на миналата година са в размер на 8,9 млрд. лв. Това е увеличение от едва 0,8% на годишна база.

Източник Imoti.net

Вижте още:

За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България? Има ли ръст в пазара с луксозни имоти? Проработиха ли ограниченията пред фирмите за бързи кредити?