най-големият кредитен консултант в България

Какви ипотеки се теглят днес?

Кредитополучателите все повече предпочитат заеми с фиксирана лихва, за да са сигурни, че ще могат да ги обслужват.Друга тенденция, която също е последица от кризата, е че хората се опитват да задлъжняват минимално. Общата статистика на Кредит Център отчита ръст на броя усвоени кредити за сметка на техния размер.
„Ако през 2008 г. наричахме „малък” ипотечен кредит от 30 000 евро, то днес суми под 10 000 евро не са изключение и нито банките, нито ние, консултантите, ги приемаме за неестествени. Освен значително по-ниските цени на жилищните имоти, важен фактор за ясната вече тенденция за теглене на по-малки заеми е и желанието за минимизиране на риска”, допълва още Тошев.
„В годините на бум разлика в цената от 3 до 5 хиляди евро беше лесна за приемане и домакинствата с лекота надскачаха първоначалните си бюджети, докато сега са строго дисциплинирани.
Това прави днешните кредитополучатели много по-надеждни, а кредитите им – много ниско рискови.
През март тази година наблюдаваме спад в средния размер на изтеглените кредити в страната – 29 497 евро при 34 860 евро за предходния месец. Причините се крият в нежеланието на клиентите да задлъжняват прекомерно. Съотношението евро – лева запазва тенденцията на все повече заеми в български пари и през март в такава валута са изтеглени 15% от кредитите, като останалите 85% от заемите са в евро.
Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечните заеми остава този между 16 и 20 години. Подобно на февруари той остава около 43%. Около 21-22% от кредитополучателите пък са решили да изплащат заема си между 21 и 25 години, както и между 26 и 30 години.
Най-предпочитаният процент на финансиране и през март е между 70% и 80% от стойността на имота,  показва докладът на КредитЦентър. Над 34% от хората са решили да използват такова финансиране, за да подпомогнат сделката си. Хората, решили да използват външно финансиране между 80% и 90% от стойността на сделката пък, са малко над 15%.
Източник dir.bg

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите