най-големият кредитен консултант в България

Заради увеличеното банково финансиране Жилищните заеми достъпни и при по-ниски доходи

Покупката на нов дом с ипотечен кредит вече не е мисия невъзможна дори за хората с по-ниски заплати. 1500 лв. месечен доход в домакинството е достатъчен, за да отпуснат банките жилищен заем, показа проверка на „Монитор”. Преди кризата трезорите рядко одобряваха такива кандидати.„Хора с не много високи доходи, например около 1500 лв. за домакинство, вече могат да купят жилище с ипотечен кредит”, обясни Тихомир Тошев от „КредитЦентър”. Т.е. в едно семейство двамата родители е достатъчно да вземат заплата средно от по 750 лева. Такъв доход е достатъчен за покупка на жилище на стойност около 40 000 – 50 000 евро. Според брокери това обикновено са по-малки апартаменти в крайните квартали, но все пак е някаква възможност за тези хора да се сдобият със собствен дом. „По време на пика на цените на недвижимите имоти – през 2007 – 2008 г., пазарът беше изхвърлил тези хора и те нямаха възможност  да купят никакво жилище защото доходите им бяха сравнително ниски, а цените на имотите много високи”, коментира Тихомир Тошев.

По думите му обаче точно тези хора в момента са най-активни при търсенето на информация за ипотечни кредити и покупка на ново жилище. Оживлението сред хората с по-ниски доходи се дължи на промяната на условията на банките по отношение на жилищните заеми. Понижение в лихвите за ипотечните кредити започна в средата на 2010 г. и до момента има спад с около 1 – 1,5% за жилищните заеми.

Средната лихва по новоотпуснат жилищен заем в евро в началото на годината е 7,82%, става ясно от лихвената статистика на БНБ. За заемите в левове пък тя е 8,37%. Само година по-рано обаче ситуацията е била доста по-различна. Тогава лихвените нива за жилищните заеми в евро са били около 8-8,5%, а за тези в левове около 9-10%. Кредитни консултанти припомнят, че в момента по време на различни промоции на банките могат да бъдат договорени и още по-изгодни лихви. Такъв бил случаят при кредитите с фиксирана лихва за определен период от погасяването на заема.

Например в момента се предлагат жилищни заеми, чиято лихва е 5,85% за първите 3 години от обслужването им. Има и кредити с фиксиран период от 5 години и лихва от 6,35%. След изтичане на тези периоди лихвите се преизчисляват по актуалните пазарни нива. По време на промоции банките спестяват на клиентите и от обичайните такси при теглене на жилищен заем. Например таксата за разглеждане на документите, началната такса за усвояване на кредита, разходите за застраховки и т. н.  Друга съществена промяна в условията спрямо миналата година е размерът на финансирането, което отпускат банките. „В най-тежкия момент от кризата през 2009 г. трезорите отпускаха до 70% от стойността на имота, а в момента има предложения на пазара, които  финансират до 90% от цената  на имота”, разказва Тошев.

По думите му това е другият фактор, който помага на хората с ниски доходи да се сдобият с жилище. Причината е, че за тях основният проблем е именно осигуряването на собствено участие.
„Въпреки че имаме малко над 27 млрд. лв. спестени пари в банките, по-голямата част от тях са разпределени върху малък брой спестители”, припомня Тошев. Така намирането на свежи пари за сделката е сериозна трудност за хората, които искат да купят жилище.

Източник  в-к Монитор

Вижте още:

Какви са нивата на отпуснатите заеми по време на мораториума? Бум на ипотеките за къщи С какви средства ходят българите на почивки и екскурзии? Тихомир Тошев, “Кредит Център”: COVID-19 отказа от потребителски заем половината клиенти Тихомир Тошев: Не бързайте да отлагате кредити, ще ви скочи вноската Каква е месечната вноска по ипотечен кредит в началото на 2020 година? Тихомир Тошев: Бързите кредити вече не са толкова бързи С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите