най-големият кредитен консултант в България

Ръст при жилищните и спад сред фирмените и потребителските кредите през март

Според БНБ кредитните портфейли на банките, с отчитане на погашенията през март, имат ръст при жилищните кредити, а спад при фирмените и потребителските.

Новоотпуснатите кредити през март са 1,42 млрд. лв., което е спад от 36% на годишна база, показват данни на БНБ. Новите кредити за фирмите са с 16% по-малко до 1,05 млрд. лв., а новите кредити за населението са с 62% по-малко до 367 млн. лв.

Новите жилищни кредити намаляват с 47% на годишна база до 171 млн. лв. за март. Сумата обаче е значително по-голяма от по 67-те млн. лв. новоотпуснати жилищни кредити през януари и февруари.

Като цяло спадът на новоотпуснатите кредити е по-малък спрямо отчетените минус 62% на годишна база през ноември и декември 2009 г.

По отношение на лихвите, тенденциите през март са разнопосочни. Преобладаващите жилищни кредити са отпуснати в евро, като лихвите са били средно 9,08% през март спрямо 8,23% през февруари и 7,3% през март 2008 г.

Преобладаващите потребителски кредити са отпуснати в лева, като лихвите през март са били 12,27%, което е по-малко от февруари, когато са били 12,5%, но са по-високи от преди година, когато са били 10,14%.

Преобладаващите фирмени кредити са в евро, като лихвата през март е 8,97% в сравнение с 9% през февруари и 8,46% през март 2008 г.

Междубанковите лихви у нас са рекордно ниски за последните три години – на нива от малко над 2%.

Информацията е от investor.bg

Вижте още:

С какви средства ходят българите на почивка? Идва ли краят на изгодните жилищни заеми? За какво теглят кредити хората на възраст от 20 до 25 години? Има ли спад на лихвите по потребителските кредити? Задава ли се нов крах на пазара на имоти? Ще нарастват ли лихвите по ипотечни кредити? Как предпочита да живее българинът??? Добър ли е моментът за сделки с имоти? Ще скочат ли лихвите по кредитите? Имотен бум! Скачат лихвите, скача и вноската Kолко и как може да спестите при предоговарянето на ипотечните заеми Лихвите са твърде ниски за нашия пазар заради рисковата премия Вноските по кредитите не трябва да надхвърлят 25% от доходите Колко от жилищата се купуват с ипотека Ако краят на поевтиняването на кредитите се вижда, струва ли си фиксиране на лихвата! Какви са очакванията за ипотечния пазар през 2017г.? За какво да внимават клиентите, когато решат да рефинансират кредита си? Добра възможност ли са взаимните фондове за инвестиране? Възможни ли са лихви по кредитите под 4% ? Как се движи пазарът на ипотечните кредити в България?